Ziemniaki Hassleback
Przepis
Sauna dla brzucha
Gdy za oknem szaro i wietrznie człowiek ma ochotę zjeść coś rozgrzewającego, prostego, przynoszącego spełnienie. Comfort food. Wtedy przepisy takie jak ten stają się zbawienne.
Nieustannie kojarzą mi się z moim zimowym pobytem w Finlandii: cudownie wpasowywały się w klimat krótkich dni, szybkich spacerów w śniegu i wieczorów w saunie. Wszystko to pomagało przetrwać skandynawską zimę.
Ponacinane ziemniaki pieką się szybciej niż zwykłe, pięknie się prezentują po wyjęciu z piekarnika i wspaniale wchłaniają dodatki, z którymi je połączymy.
Oto i one: wyjątkowe ziemniaki Hassleback!
Ziemniaki po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Rozgrzewają, uspokajają. Aromat masła i lekka słoność wspaniale łączy się z wilgotnym, ciepłym wnętrzem.
Składniki
ziemniaki
masło klarowane
rozpuszczone
przyprawy
czosnek, majeranek, rozmaryn, tymianek
sól, pieprz, chili
sól, pieprz, chili

Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
- Dokładnie szorujemy ziemniaki i nacinamy przy pomocy ostrego noża cienkie paski zostawiając spód ziemniaka nieprzecięty. I tutaj czas na trik: aby uniknąć przecięcia ziemniaka na pół polecam podłożyć z obu stron drewniane szpatułki do mieszania w garnkach. Zatrzymają one nóż w odpowiednim miejscu.
- Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozpuszczonym masłem klarowanym, posypujemy dodajemy przyprawy i delikatnie solimy.
- Pieczemy aż zmiękną, przez ok 25 minut.
- Po tym czasie otwieramy piekarnik, ziemniaki smarujemy kolejną porcją masła i ustawiamy piekarnik na tryb przypiekanie. Po około 5-10 minutach ziemniaki powinny być przyrumienione i chrupiące.
- Podajemy je gorące z masłem czosnkowym, tzatzikami lub pesto z pietruszki.