Ziemniaki Hassleback

Przepis

Sauna dla brzucha

Gdy za oknem szaro i wietrznie człowiek ma ochotę zjeść coś rozgrzewającego, prostego, przynoszącego spełnienie. Comfort food. Wtedy przepisy takie jak ten stają się zbawienne.

Nieustannie kojarzą mi się z moim zimowym pobytem w Finlandii: cudownie wpasowywały się w klimat krótkich dni,  szybkich spacerów w śniegu i wieczorów w saunie. Wszystko to pomagało przetrwać skandynawską zimę.

Ponacinane ziemniaki pieką się szybciej niż zwykłe, pięknie się prezentują po wyjęciu z piekarnika i wspaniale wchłaniają dodatki, z którymi je połączymy.

Oto i one: wyjątkowe ziemniaki Hassleback!

tanie
10 + 35 minut
4 porcje
łatwe

Ziemniaki po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Rozgrzewają, uspokajają. Aromat masła i lekka słoność wspaniale łączy się z wilgotnym, ciepłym wnętrzem.

Składniki

ziemniaki
1 kg
masło klarowane
rozpuszczone
2 łyżki
przyprawy
czosnek, majeranek, rozmaryn, tymianek
sól, pieprz, chili
sól, pieprz, chili
kolorowe ziemniaki

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
  2. Dokładnie szorujemy ziemniaki i nacinamy przy pomocy ostrego noża cienkie paski zostawiając spód ziemniaka nieprzecięty. I tutaj czas na trik: aby uniknąć przecięcia ziemniaka na pół polecam podłożyć z obu stron drewniane szpatułki do mieszania w garnkach. Zatrzymają one nóż w odpowiednim miejscu.
  3. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozpuszczonym masłem klarowanym, posypujemy dodajemy przyprawy i delikatnie solimy.
  4. Pieczemy aż zmiękną, przez ok 25 minut.
  5. Po tym czasie otwieramy piekarnik, ziemniaki smarujemy kolejną porcją masła i ustawiamy piekarnik na tryb przypiekanie. Po około 5-10 minutach ziemniaki powinny być przyrumienione i chrupiące.
  6. Podajemy je gorące z masłem czosnkowym, tzatzikami lub pesto z pietruszki.

Smacznego!