Zielony koktajl

Przepis

Skąd popularność ostatnimi czasy zielonych koktajli?

Jest ku temu kilka powodów:

  • Gdy ciężko Ci dostarczyć zalecaną dzienną dawkę warzyw i owoców zielony koktajl może pomóc. Wspaniałe na przekąskę, śniadanie czy deser!
  • Koktajl zawdzięcza swój kolor chlorofilowi – naturalnemu zielonemu barwnikowi występującemu roślinach. Jest on silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że pomaga nam utrzymać zdrowie, młodość i odporność.
  • Słodycz to zasługa dojrzałych owoców. Odrobina soku z cytryny jeszcze bardziej ją wyeksponuje.
  • Piękno koktajlu polega na tym, że możemy w nim przemycić różne składniki na które zazwyczaj nie mamy ochoty. Również warzywa i owoce, które są już zbyt miękkie by ktoś miał na nie ochotę świetnie sprawdzą się w takim eliksirze.
  • Dodanie odrobiny tłuszczu (np. w postaci mleka, jogurtu, awokado czy pestek), pomoże zwiększyć przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
  • W jednym pojemniku możemy stworzyć pełnowartościowy posiłek. Jest to jakby zupa krem, tylko na surowo!

Zapraszam na zielony koktajl

średnio drogie
5 minut
2 porcje
łatwe

Składniki

Zielone warzywa
np. szpinak, jarmuż, natka pietruszki
pół szklanki
Owoce
np. banan, jabłko, pomarańcza, ananas
szklanka
Płyn
woda, mleko (roślinne lub zwierzęce), sok
pół szklanki
Dodatki
np. zioła, chili, przyprawy
szczypta
świeże liście szpinaku

Przygotowanie

  1. Do blendera bądź wysokiego naczynia wrzucamy składniki na które mamy ochotę. Zaczynamy od zielonych warzyw i płynu. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Dodajemy owoce i znów miksujemy.

Złota zasada dla początkujących: owoców dajemy objętościowo dwa razy więcej niż warzyw!

Najlepiej smakuje wkrótce po przyrządzeniu!