Zdrowa Nutella

Przepis

Nutella wycofana?

Internet zagrzmiał. Nutella, sztandarowy produkt włoskiego giganta – Ferrero Roche – jest wycofywany ze sklepów.

Wszystko za sprawą tego, że najnowsze badania dowodzą iż zawarty w nim olej palmowy (prawie 1/3 masy kremu) jest rakotwórczy. Oprócz tegoż oleju Nutella zawiera ponad 56% cukru. On żywi komórki rakowe. Mniam!
Jest jednakże wielu wielbicieli słodko-tłustego kremu. Jak mają żyć?

Przepis na zdrową nutellę

niedrogie
30 minut
4 porcje
łatwe

Każdy może sobie ukręcić nutellę w domu. Zdrową wersję. Zamiast tłuszczu palmowego: awokado (zdrowe tłuszcze omega 9), zamiast cukru: ksylitol, syrop klonowy stewia lub miód. A to co najważniejsze i najbardziej wartościowe zostaje.

Składniki

Awokado
1 sztuka
Kakao lub karob
2 łyżki
Słodzidło
ksylitol, syrop klonowy, melasa
2 łyżki
Orzechy laskowe
1 garść
Wanilia
może być ekstrakt waniliowy
pół laski
Mleko
mleko, mleko roślinne, woda
odrobina
Sól himalajska
1 szczypta
zdrowa nutella

Przygotowanie

  1. Orzechy podprażyć na patelni, alby popękała skórka. Włożyć do ściereczki i pocierać, aby skórka zeszła. Zmielić w młynku do kawy lub w malakserze na masło.
  2. Obrać awokado, wrzucić do malaksera wraz z kakaem (lub karobem), słodzidłem, ekstraktem waniliowym. Dodać szczyptę soli, dolać odrobinę płynu i zmielić na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać płynu.

Wszystko gotowe w 10 minut (czas prażenia orzechów wliczony). Gotowy krem możemy wykorzystać do kanapek, naleśników, jako polewę do ciast, lodów i innych deserów. Można ją zamrozić i otrzymać w ten sposób pyszne kremowe lody.

Smacznego!