Zdrowa Nutella
Przepis
Nutella wycofana?
Internet zagrzmiał. Nutella, sztandarowy produkt włoskiego giganta – Ferrero Roche – jest wycofywany ze sklepów.
Wszystko za sprawą tego, że najnowsze badania dowodzą iż zawarty w nim olej palmowy (prawie 1/3 masy kremu) jest rakotwórczy. Oprócz tegoż oleju Nutella zawiera ponad 56% cukru. On żywi komórki rakowe. Mniam!
Jest jednakże wielu wielbicieli słodko-tłustego kremu. Jak mają żyć?
Przepis na zdrową nutellę
Każdy może sobie ukręcić nutellę w domu. Zdrową wersję. Zamiast tłuszczu palmowego: awokado (zdrowe tłuszcze omega 9), zamiast cukru: ksylitol, syrop klonowy stewia lub miód. A to co najważniejsze i najbardziej wartościowe zostaje.
Składniki
Awokado
Kakao lub karob
Słodzidło
Orzechy laskowe
Wanilia
Mleko
Sól himalajska

Przygotowanie
- Orzechy podprażyć na patelni, alby popękała skórka. Włożyć do ściereczki i pocierać, aby skórka zeszła. Zmielić w młynku do kawy lub w malakserze na masło.
- Obrać awokado, wrzucić do malaksera wraz z kakaem (lub karobem), słodzidłem, ekstraktem waniliowym. Dodać szczyptę soli, dolać odrobinę płynu i zmielić na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać płynu.
Wszystko gotowe w 10 minut (czas prażenia orzechów wliczony). Gotowy krem możemy wykorzystać do kanapek, naleśników, jako polewę do ciast, lodów i innych deserów. Można ją zamrozić i otrzymać w ten sposób pyszne kremowe lody.