Wegańskie lody czekoladowo-malinowe
Przepis
Lody, lody, dla ochłody
Wraz z nastaniem ciepłych dni zaczynają się problemy rodziców małych alergików. Nie tylko pyłki unoszą się w powietrzu, ale i lody kuszą na każdym rogu. Na szczęście coraz więcej punktów ma wybór sorbetów dla uczulonych na mleko…ale z lodami bezmlecznymi sprawa wygląda dużo gorzej.
Kilka lat temu, w akcie desperacji, zakupiłam tanią maszynę do kręcenia lodów i muszę przyznać, że sprawdza się idealnie. Przyrządzenie lodów zajmuje koło godziny (z czego pół to samo mrożenie masy), mają idealną kosystencję i skład taki jaki chcemy.
Kremowe lody czekoladowo-malinowe
Odkryciem zeszłego roku była dla mnie AQUAFABA, woda pozostała po gotowaniu cieciorki tudzież płyn w którym pływa rzeczona cieciorka w puszce. Po wykorzystaniu jej jako składnika bezy oraz musu czekoladowego, tym razem postanowiłam użyć jej zamiast jajek w lodach, w celu nadania im puszystości.
Składniki
Aquafaba
Kakao lub karob
Słodzidło
mus malinowy lub domowy sok malinowy
Wanilia
Mleko

Przygotowanie
-
- Schłodzoną aquafabę ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 5 minut dodając stopniowo cukier
- W osobnym naczyniu wymieszać kakao z mlekiem kokosowym i ekstraktem waniliowym.
- Połączyć delikatnie masy i wlać do maszyny do lodów.
- Po zakończonym programie maszyny dodać zmiksowane osłodzone maliny bądź naturalny sok malinowy i delikatnie zamieszać, tak aby lody nie były jednolite.
- W takim stanie pozostawić do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji w maszynie bądź w zamrażarce.
Podawać z kawałkami czekolady, malinami, sokiem malinowym bądź ubitą śmietanką kokosową.
W przypadku braku maszyny do lodów masę czekoladową wstawiamy w plastikowym pojemniku do zamrażarki skąd wyjmujemy ją co pół godziny i mieszamy bądź miksujemy, aby rozbić kryształki lodu. Gdy lody osiągną porządaną konsystencę dodajemy sos malinowy i jeszcze na pół godziny wstawiamy do zamrażalnika.