Wegańskie lody czekoladowo-malinowe

Przepis

Lody, lody, dla ochłody

Wraz z nastaniem ciepłych dni zaczynają się problemy rodziców małych alergików. Nie tylko pyłki unoszą się w powietrzu, ale i lody kuszą na każdym rogu. Na szczęście coraz więcej punktów ma wybór sorbetów dla uczulonych na mleko…ale z lodami bezmlecznymi sprawa wygląda dużo gorzej.

Kilka lat temu, w akcie desperacji, zakupiłam tanią maszynę do kręcenia lodów i muszę przyznać, że sprawdza się idealnie. Przyrządzenie lodów zajmuje koło godziny (z czego pół to samo mrożenie masy), mają idealną kosystencję i skład taki jaki chcemy.

Kremowe lody czekoladowo-malinowe

niedrogie
40 minut
4 porcje
średnio trudne

Odkryciem zeszłego roku była dla mnie AQUAFABA, woda pozostała po gotowaniu cieciorki tudzież płyn w którym pływa rzeczona cieciorka w puszce. Po wykorzystaniu jej jako składnika bezy oraz musu czekoladowego, tym razem postanowiłam użyć jej zamiast jajek w lodach, w celu nadania im puszystości.

Składniki

Aquafaba
z 1 puszki
Kakao lub karob
3 łyżki
Słodzidło
ksylitol, stewia
4 łyżki
mus malinowy lub domowy sok malinowy
pół szklanki
Wanilia
może być ekstrakt waniliowy
pół laski
Mleko
mleko kokosowe
1 szklanka
Maliny

Przygotowanie

    1. Schłodzoną aquafabę ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 5 minut dodając stopniowo cukier
    2. W osobnym naczyniu wymieszać kakao z mlekiem kokosowym i ekstraktem waniliowym.
    3. Połączyć delikatnie masy i wlać do maszyny do lodów.
    4. Po zakończonym programie maszyny dodać zmiksowane osłodzone maliny bądź naturalny sok malinowy i delikatnie zamieszać, tak aby lody nie były jednolite.
    5. W takim stanie pozostawić do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji w maszynie bądź w zamrażarce.

Podawać z kawałkami czekolady, malinami, sokiem malinowym bądź ubitą śmietanką kokosową.

W przypadku braku maszyny do lodów masę czekoladową wstawiamy w plastikowym pojemniku do zamrażarki skąd wyjmujemy ją co pół godziny i mieszamy bądź miksujemy, aby rozbić kryształki lodu. Gdy lody osiągną porządaną konsystencę dodajemy sos malinowy i jeszcze na pół godziny wstawiamy do zamrażalnika.

 

Bardzo polecam!