Warzywa ruskie wegańskie
Przepis
Comfort food, super food
Któż nie uwielbia pierogów ruskich? Przywołujące smaki dzieciństwa idealne, kojące połączenie ciepłego puree ziemniaczanego, sera, smażonej cebulki i podkręcającego całość grubomielonego pieprzu.
Obowiązkowa pozycja wigilijna.
Najlepsze w wykonaniu babć.
Najczęściej jednak kupowane w garmażerce lub barze mlecznym ze względu na pracochłonność.
Oprócz przygotowania farszu oznacza to wyrabianie ciasta, wałkowanie, wycinanie kształtu, lepienie, gotowanie… a potem jeszcze sprzątanie! Sama myśl o przyrządzaniu pierogów ruskich mnie osłabia. Wiem, że przygotowanie ich oznacza kilka godzin spędzonych w kuchni. Godzin, które mogłabym spędzić na treningu, zabawie, relaksie…
Już w czasach liceum zdałam sobie sprawę, że właściwie to co mi najbardziej smakuje w pierogach ruskich to nadzienie. Ciasto było tylko lepiącym się do zębów opakowaniem. Wtedy wpadłam na pomysł przygotowywania w ramach obiadu puree ziemniaczanego ze smażoną cebulką i dodatkiem twarogu: innymi słowy jako studentka jadałam na obiad sam farsz do pierogów ruskich. To można było przygotować w pół godziny czyli mieściło się w studenckich normach.
Z kolejnymi latami na karku i alergicznymi dziećmi do wykarmienia przepis nieco zmodyfikowałam wykluczając z niego białko mleka krowiego, a dodając warzywa. W ten sposób powstały warzywa ruskie!
Warzywa ruskie
Mimo, że trzeba trochę wcześniej zacząć przygotowywanie tego dania, przez większość czasu nie musimy przebywać w kuchni (gotowanie ziemniaków, zapiekanie warzyw). Aktywny czas przy garach to jakieś 20 minut.
Składniki
bakłażan/cukinia
ziemniaki
tofu
cebula
tłuszcz do smażenia
przyprawy
jogurt, szczypior

Przygotowanie
-
-
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- W tym czasie bkłażany/ cukinie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy łyżką środek (zachowując do na poczet przyszłego leczo lub zupy).
- Cebule obieramy i przysmażamy na tłuszczu do zezłocenia.
- Gdy ziemniaki są miękkie, odcedzamy je i rozgniatamy na puree. Dodajemy podsmażoną cebulę, twaróg lub tofu (polecam wędzone) oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Nakładamy farsz do wydrążonych warzyw.
- Zapiekamy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym dopóki warzywa nie zmiękną (jakieś 30-40 minut w 180 stopniach).
- Podajemy z jogurtem, śmietaną i grubomielonym pieprzem lub świeżym szczypiorkiem.
-
Najczęściej faszeruję bakłażana i cukinię – mają neutralny smak (w końcu ciasto pierogowe również jest takie), który nie dominuje delikatnego farszu. Jeśli jednak szukasz nowych doznań kulinarnych, możesz nadziać paprykę, dynię, a nawet wydrążonego pomidora.