Turecka sałatka z bakłażana
Przepis
Bakłażan, jogurt i czosnek
Znacie baba ghanoush? To potrawa, która zadomowiła się na dobre w knajpkach i restauracjach bliskowschodnich i arabskich. Kuzynka hummusu – główną różnicą między tymi potrawami jest zastąpienie skrobiowej cieciorki niskowęglowodanowym bakłażanem.
Dzisiaj chcę Wam przedstawić kolejnego krewniaka tej dwójki. Cóż jeszcze można wymyślić w temacie?
Yoğurtlu Patlıcan Salatası, czyli turecka sałatka z bakłażana i jogurtu.
Turcy w swojej wersji baba ghanoush zamieniają tłustą tahinę na kwaskowy jogurt. Dzięki temu, danie zyskuje lżejszej konsystencji, nie tracąc przy tym nic ze swego uroku. Całość doprawiają suto miętą, która nadaje nowego powiewu świeżości temu daniu, czyniąc z niej wspaniałą pozycję na upalne dni.
Jestem zafascynowana prostotą wykonania tego dania. Łączy ono smaki, konsystencję i aromaty w tak nietypowy sposób dla Polski: kwaskowo-pikantny mus z nutą orzeźwiającej mięty przełamanej wędzonką.
Tego trzeba spróbować!
Turecka sałatka z bakłażana
Mieszkając w Turcji z niejednej kuchni sałatkę z bakłażana i jogurtu jadłam, gdyż jest ona standardem porównywalnym do sałatki z buraczków w Polsce: Dostaniemy ją w każdej knajpce, a i pierwszy lepszy student przyrządza ją regularnie w swojej malutkiej kuchni. Jest ona również tradycyjnym meze czyli zakąską do alkoholu (najczęściej do rakı – anyżowego destylatu przypominającego ouzo)
Sprawdzi się ona w roli do pieczywa i wybornie smakuje wybierana wprost z miski warzywami, pitą lub podpłomykiem.
Składniki
bakłażan
Pełnotłusty jogurt
mięta
czosnek
cytryna
przyprawy
Oliwa

Przygotowanie
-
-
- Bakłażany myjemy, przekrawamy na pół i pieczemy pod górną grzałką piekarnika (bądź grillujemy na patelni) aż skórka lekko się przypali.
- Do blendera wciskamy czosnek, dodajemy liście mięty, sól, pieprz, kumin, sok z cytryny, wędzoną paprykę oraz jogurt. Miksujemy krótko, by połączyć składniki is rozdrobnić miętę.
- Gdy bakłażan lekko przestygnie wygrzebujemy łyżką miąższ i wrzucamy do blendera. Miksujemy na niezbyt wysokich obrotach, tak by rozdrobnić warzywo, ale by niewielkie kawałki bakłażana były wyczuwalne.
- Przekładamy masę do salaterki, polewamy oliwą, posypujemy grubomielonym pieprzem, płatkami chilli i dekorujemy miętą.
- Im cieplej na dworze, tym lepiej smakuje schłodzone.
-
Turcy bardzo często w tej potrawie bakłażany przypalają nad ogniem, by nadać im wędzonego posmaku, ale można osiągnąć podobny efekt grillując mocno bakłażana w piekarniku bądź na patelni, lub jeszcze prościej: dodając do niego wędzonej papryki.