Tom Kha Gai

Przepis

Tajski żurek

Tom kha gai (ต้มข่าไก่) jest jedną z najsłynniejszych tajskich zup. Jest porównywalnym symbolem kuchni tajskiej do pad thai. Mi połączenie smaku słono-kwaśnego i dodatek mięsa przywodzi skojarzenia z naszym polskim tradycyjnym żurkiem. Zamiast kiełbasy – kurczak, zamiast zakwasu – sok z limonki, zamiast śmietany, mleko kokosowe. Majeranek zastępuje kolendra, pieprz – chili, a czosnek – galangal lub imbir.  Chociaż składniki wydają się nieco egzotyczne, większość z nich dostaniemy bez problemu w każdym większym supermarkecie. Rozgrzewająca, konkretna, sycąca. Wspaniała zupa na chłodne dni.

Oto i moja ulubiona tajska zupa

średnio drogie
30 minut
4 porcje
łatwe

Ta zupa, jak wiele dań kuchni tajskiej, wychodzi poza nasze przyzwyczajenia smakowe. Przeplata się w niej zdecydowana kwaśność limonki, umami z mięsa, pikantność z chilli. Te bardzo zdecydowane smaki są nieco złagodzone słodyczą pomidora i tłuszczem mleka kokosowego oraz podkręcone aromatyczną świeżą kolendrą. Niebo w gębie!

Składniki

pierś kurczaka
300 gr
mleko kokosowe
kupne lub domowe
400 ml
galangal
w razie braku zastąpić imbirem
wielkości kcuika
trawa cytrynowa
najlpiej świeża
3 pędy
sól, pieprz
do smaku
kolendra świeża
1 pęczek
liście kaffiru
6-8 sztuk
cebula
jedna duża lub dwie mniejsze
grzyby
boczniaki lub pieczarki
200 g
pomidory koktajlowe
10-12 sztuk
cytryna
do podania
świeże chilli
w zależności od ostrości
1-4 sztuki
galangal tom kha gai

Przygotowanie

  1. Oczyść i pokrój galangal.
  2. Odkrój końcówki trasy cytrynowej, ściągnij wierzchnią warstwę i potnij na paski około dwucentymetrowe.
  3. Wlej mleko kokosowe i 4 szklanki wody do garnka, wrzuć pocięte galangal i trawę cytrynową. Do wywaru możemy dodać łodygi kolendry (listki zostawiamy do dekoracji zupy na talerzu).
  4. Podczas gdy mleko z przyprawami się podgrzewa, pokrój kurczaka w kostkę i dorzuć do garnka.
  5. Zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu zupę. Staraj się by nie zagotować go, bo mleko kokosowe może się zważyć. Dodatkowo trikiem zmniejszającym ryzyko ścięcia się mleka kokosowego jest delikatne mieszanie zupy tyle w jednym kierunku.
  6. Posiekaj chilli w cienkie plasterki, dorzuć do zupy i pamiętaj by po tej operacji dokładnie umyć ręce.
  7. Potnij grzyby w półcentymetrowe plastry i dorzuć do zupy.
  8. Pokrój cebulę w pióra i dodaj do zupy.
  9. Rozkrusz kilka liści kaffiru i dorzuć do zupy. Pokruszenie ich wyzwoli więcej aromatu.
  10. Dopraw do smaku solą.
  11. W ostatnim momencie do gorącej zupy dodaję kilka przekrojonych na połówki lub ćwiartki pomidorów koktajlowych, które nieco złagodzą pikantny smak potrawy. Możesz też dodać odrobinę szczypiorku.
  12. Podgrzej jeszcze moment, ale nie doprowadzaj do pełnego wrzenia.
  13. Podawaj z pokrojonymi liśćmi kolendry. W talerzu można doprawić sokiem z limonki.

Boczniaki, ze względu na ich mięsisty charakter i łatwość pochłaniania smaków i aromatów będą najlepszymi grzybmi do tom kha gai. Jednakże można zastąpić je pieczarkami (najlepiej w zupie prezentują się te drobne).

Smacznego!