Tom Kha Gai
Przepis
Tajski żurek
Tom kha gai (ต้มข่าไก่) jest jedną z najsłynniejszych tajskich zup. Jest porównywalnym symbolem kuchni tajskiej do pad thai. Mi połączenie smaku słono-kwaśnego i dodatek mięsa przywodzi skojarzenia z naszym polskim tradycyjnym żurkiem. Zamiast kiełbasy – kurczak, zamiast zakwasu – sok z limonki, zamiast śmietany, mleko kokosowe. Majeranek zastępuje kolendra, pieprz – chili, a czosnek – galangal lub imbir. Chociaż składniki wydają się nieco egzotyczne, większość z nich dostaniemy bez problemu w każdym większym supermarkecie. Rozgrzewająca, konkretna, sycąca. Wspaniała zupa na chłodne dni.
Oto i moja ulubiona tajska zupa
Ta zupa, jak wiele dań kuchni tajskiej, wychodzi poza nasze przyzwyczajenia smakowe. Przeplata się w niej zdecydowana kwaśność limonki, umami z mięsa, pikantność z chilli. Te bardzo zdecydowane smaki są nieco złagodzone słodyczą pomidora i tłuszczem mleka kokosowego oraz podkręcone aromatyczną świeżą kolendrą. Niebo w gębie!
Składniki
pierś kurczaka
mleko kokosowe
galangal
trawa cytrynowa
sól, pieprz
kolendra świeża
liście kaffiru
cebula
grzyby
pomidory koktajlowe
cytryna
świeże chilli

Przygotowanie
- Oczyść i pokrój galangal.
- Odkrój końcówki trasy cytrynowej, ściągnij wierzchnią warstwę i potnij na paski około dwucentymetrowe.
- Wlej mleko kokosowe i 4 szklanki wody do garnka, wrzuć pocięte galangal i trawę cytrynową. Do wywaru możemy dodać łodygi kolendry (listki zostawiamy do dekoracji zupy na talerzu).
- Podczas gdy mleko z przyprawami się podgrzewa, pokrój kurczaka w kostkę i dorzuć do garnka.
- Zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu zupę. Staraj się by nie zagotować go, bo mleko kokosowe może się zważyć. Dodatkowo trikiem zmniejszającym ryzyko ścięcia się mleka kokosowego jest delikatne mieszanie zupy tyle w jednym kierunku.
- Posiekaj chilli w cienkie plasterki, dorzuć do zupy i pamiętaj by po tej operacji dokładnie umyć ręce.
- Potnij grzyby w półcentymetrowe plastry i dorzuć do zupy.
- Pokrój cebulę w pióra i dodaj do zupy.
- Rozkrusz kilka liści kaffiru i dorzuć do zupy. Pokruszenie ich wyzwoli więcej aromatu.
- Dopraw do smaku solą.
- W ostatnim momencie do gorącej zupy dodaję kilka przekrojonych na połówki lub ćwiartki pomidorów koktajlowych, które nieco złagodzą pikantny smak potrawy. Możesz też dodać odrobinę szczypiorku.
- Podgrzej jeszcze moment, ale nie doprowadzaj do pełnego wrzenia.
- Podawaj z pokrojonymi liśćmi kolendry. W talerzu można doprawić sokiem z limonki.
Boczniaki, ze względu na ich mięsisty charakter i łatwość pochłaniania smaków i aromatów będą najlepszymi grzybmi do tom kha gai. Jednakże można zastąpić je pieczarkami (najlepiej w zupie prezentują się te drobne).