Śliwki pod owsianą kruszonką

Przepis

Śliwki to owoce, które smakują lepiej na ciepło niż na zimno.

Obróbka termiczna uwalnia ich aromat, zmiękcza je nadając przyjemnie budyniową konsystencję. Sprawia też, że są lżej strawne. Uwielbiam śliwkowe knedle, powidła, nawet ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Ale po co nam zapychacz z ciasta drożdżowego? Zawsze  wyjadałam to, co najlepsze: śliwki i kruszonkę. Postanowiłam więc ulepszyć ciasto ze śliwkami pozbawiając je masy ciastowej. Tak oto powstał idealny deser śliwkowy. Konia z rzędem temu, kto wymyśli smaczniejsze zastosowanie śliwek! 😉

Do dzieła!

średnio drogie
15 + 30 minut
4 porcje
łatwe

Deser podczas pieczenia wypełnia cały dom aromatem śliwek, cynamonu i kruchego ciasta. Na szczęście nie trzeba czekać do wystygnięcia dania. Prosto po wyjęciu z piekarnika można nakładać na talerze i odczekać tylko tyle by nie parzyło w język.

Składniki

śliwki
1 kg
płatki owsiane
pół szklanki
mąka ryżowa
bądź orkiszkowa
pół szklanki
słodzidło
ksylitol lub brązowy cukier
pół szklanki
masło
100 gr
cynamon
3/4 łyżeczki
sól
dwie szyczypty
śliwki

Przygotowanie

      1. Umyj śliwki i pozbaw je pestek. Wyłóż owoce na dno żaroodpornego naczynia.
      2. Przygotuj kruszonkę: Zagnieć płatki owsiane z mąką, ksylitolem, masłem, cynamonem i szczyptą soli. Nałatwiej zrobić to za pomocą malaksera lub miksera wysokoobrotowego.
      3. Wysyp kruszonkę na śliwki w naczyniu żaroodpornym.
      4. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez jakieś 30 minut aż śliwki zaczną się gotować (będzie widać bąbelki wydostające się spomiędzy kruszonki), a kruszonka przyrumieni.

Do deseru najlepiej nadadzą się śliwki węgierki. Zawierają one mnóstwo pektyn (rodzaju błonnika), którego duża ilość w diecie zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego.

Smacznego!