Sernik piernikowy low-carb
Przepis
Jedną z najlepszych rzeczy jakie daje nam Boże Narodzenie są pierniczki. I sernik.
A ponieważ Święta to czas rozupsty, postanowiłam połączyć swoje dwa ulubione wypieki i tak oto powstał sernik pierniczkowy. Kremowa masa na kruchym spodzie. Ciężko skończyć na jednym kawałku, ale nie obawiajcie się: jest to wersja dietetyczna, możecie pozwolić sobie na dokładkę.
Zapraszam na sernik pierniczkowy
Ten sernik składa się z dwóch warstw: kruchego spodu i kremowego twarogu. Najbardziej lubię przyrządzać sernik w blenderze/malakserze. Najpierw miksuję w nim składniki na kruchy spód, a w czasie gdy on się piecze, ja miksuję masę twarogową.
Składniki masy serowej
Twaróg sernikowy
(można zastąpić połowę mascarpone)
Jaja
Słodzidło
ksylitol, erytrol, stevia
Żelatyna
można zastąpić skrobią ziemniaczaną lub budyniem
Spód
Otręby owsiane
mąka kokosowa
Łuska babki jajowatej
Słodzidło
ksylitol, erytrol
Masło
lub olej kokosowy
Przyprawa do piernika, cynamon

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. W malakserze/blenderze umieścić składniki na spód. Mieszać pulsacyjnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Można oczywiście ciasto też wyrobić ręcznie, ale słabo się klei, więc jest ciężej.
2. Przełożyć spód na tortownicę, wyrównać.
3. Podpiec w piekarniku koło 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
4. W czasie gdy spód się podpieka, wrzucić do malaksera/blendera składniki na masę serową i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Wlać masę serową na podpieczony spód.
6. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni i wstawić do niego naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą. Ten zabieg sprawi (plus studzenie go w piekarniku), że sernik nie popęka. Piec do momentu gdy środek sernika się zsiądzie (nieco ponad godzinę).
Na zdrowie!
Senik nie lubi nagłych zmian temperatur. By nie popękał i wyszedł równy, przestrzegaj następujących zasad:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, gdy zaczynasz szykować sernik
- Wstaw pojemnik żaroodporny z wodą do piekarnika podczas pieczenia sernika
- Piecz sernik w niskiej temperaturze (140-150 stopni)
- Schładzaj sernik w uchylonym piekarniku