Sernik jaglany czyli bez-ser-nik
Przepis
Sernik bez sera
Skaza białkowa u dzieci jest rzeczą powszechną. Nietolerancja laktozy u dorosłych też już nikogo nie dziwi. Sernik natomiast to jedyny w swoim rodzaju deser za którym się tęskni. Długo szukałam bezpiecznego zamiennika tego genialnego łakocia, który nie zawierałby typowych nabiału, glutenu, cukru, a jednocześnie nie kosztowałby fortuny. Tak oto po godzinach spędzonych w przestworzach internetu oraz po kilku mniej lub bardziej udanych próbach odtworzenia smaku sernika doszłam do sernika jaglano-słonecznikowego, czyli bez-ser-nika.
Przepis na sernik jaglano-słonecznikowy
Oto sernik bez nabiału, glutenu, cukru. Ci, którzy unikają jajek mogą je zastąpić dodatkowym opakowaniem budyniu. Skłamałabym mówiąc, że smakuje jak sernik z mascarpone, ale do poczciwego sernika z twarogu półtłustego całkiem mu blisko. Jest zwarty, lekko kwaskowy z wyczuwalnym aromatem cytrynowo-waniliowym…nawet zagorzali przeciwnicy „udziwniania jedzenia” proszą o dokładkę 🙂
Składniki
Kasza jaglana
Słonecznik
Słodzidło
Jaja
Mleko
Budyń
Masło klarowane
cytryna
Sól himalajska
Ekstrakt waniliowy

Przygotowanie
- Kaszę i słonecznik dobrze wypłukać i namoczyć (najlepiej na noc). Następnie przepłukać i ugotować w mieszance mleka roślinnego i wody ze szczyptą soli.
- Dosłodzić, dodać sok z cytryny, masło i zmielić na jednolitą masę jeszcze gdy kasza jest ciepła.
- Po lekkim schłodzeniu dodać jajka i budyń. Zmiksować na gładką masę. Opcjonalnie można dodać do masy rodzynki, skórkę pomarańczową lub posiekane orzechy.
- Przelać masę do foremki, przykryć foremkę folią aluminiową i wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 140 stopni i piec 70 minut.
- Po zakończeniu pieczenia nie wyciągać sernika z piekarnika lecz pozostawić go tam do ostygnięcia. W ten sposób unikniemy spękania powierzchni deseru.
Po ostudzeniu sernika, można go pokryć lemon curd bądź zdrową nutellą!