Sernik jaglany czyli bez-ser-nik

Przepis

Sernik bez sera

Skaza białkowa u dzieci jest rzeczą powszechną. Nietolerancja laktozy u dorosłych też już nikogo nie dziwi. Sernik natomiast to jedyny w swoim rodzaju deser za którym się tęskni. Długo szukałam bezpiecznego zamiennika tego genialnego łakocia, który nie zawierałby typowych nabiału, glutenu, cukru, a jednocześnie nie kosztowałby fortuny. Tak oto po godzinach spędzonych w przestworzach internetu oraz po kilku mniej lub bardziej udanych próbach odtworzenia smaku sernika doszłam do sernika jaglano-słonecznikowego, czyli bez-ser-nika.

Przepis na sernik jaglano-słonecznikowy

niedrogie
40  + 70 minut
8 porcji
średnio trudne

Oto sernik bez nabiału, glutenu, cukru. Ci, którzy unikają jajek mogą je zastąpić dodatkowym opakowaniem budyniu. Skłamałabym mówiąc, że smakuje jak sernik z mascarpone, ale do poczciwego sernika z twarogu półtłustego całkiem mu blisko. Jest zwarty, lekko kwaskowy z wyczuwalnym aromatem cytrynowo-waniliowym…nawet zagorzali przeciwnicy „udziwniania jedzenia” proszą o dokładkę 🙂

Składniki

Kasza jaglana
1 szklanka
Słonecznik
1 szklanka
Słodzidło
ksylitol, erytrol, stewia lub miód
1 szklanka
Jaja
2 sztuki
Mleko
kokosowe pełnotłuste
400 ml
Budyń
waniliowy lub śmietankowy
1 opakowanie
Masło klarowane
(opcjonalnie, ale zalecane)
3 łyżki
cytryna
sok i otarta skórka
z jednej sztuki
Sól himalajska
1 szczypta
Ekstrakt waniliowy
Ekstrakt waniliowy
1 łyżka
slonecznik

Przygotowanie

  1. Kaszę i słonecznik dobrze wypłukać i namoczyć (najlepiej na noc). Następnie przepłukać i ugotować w mieszance mleka roślinnego i wody ze szczyptą soli.
  2. Dosłodzić, dodać sok z cytryny, masło i zmielić na jednolitą masę jeszcze gdy kasza jest ciepła.
  3. Po lekkim schłodzeniu dodać jajka i budyń. Zmiksować na gładką masę. Opcjonalnie można dodać do masy rodzynki, skórkę pomarańczową lub posiekane orzechy.
  4. Przelać masę do foremki, przykryć foremkę folią aluminiową i wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 140 stopni i piec 70 minut.
  5. Po zakończeniu pieczenia nie wyciągać sernika z piekarnika lecz pozostawić go tam do ostygnięcia. W ten sposób unikniemy spękania powierzchni deseru.

Po ostudzeniu sernika, można go pokryć lemon curd bądź zdrową nutellą!

Smacznego!