Pudding jaglany
Przepis
Deser legenda
Kiedyś prowadziłam foodtrucka z sezonowym jedzeniem pozbawionym glutenu, nabiału, cukru. Stawiałam na nieprzetworzoną żywność dobrej jakości. Zupy, gulasze, koktajle, zdrowe wypieki. Jednym z największych hitów naszego menu był właśnie deser jaglany. Prosty w wykonaniu, łatwy do modyfikacji… i uzależniający, sądząc po ilości klientów po niego wracających 🙂
Zapraszam na słynny pudding jaglany
Pudding można zjadać od razu po przyrządzeniu – na gorąco, bądź po schłodzeniu. W zimie ciepły wspaniale rozgrzewa wnętrzności, w lecie najlepiej smakuje schłodzony podawany z sezonowymi owocami.
Składniki
kasza jaglana
mleko roślinne
woda
ziarenka z pół laski wanilii
sól
ksylitol

- Suchą kaszę jaglaną podprażyć w rondelku aż zacznie orzechowo pachnieć (mieszać często, żeby nie przypalić). Kaszę przepłukać wrzątkiem. Następnie wsypać kaszę do rondelka z grubym dnem, zalać gorącą wodą, zagotować przez dwie minuty i znów odcedzić (w ten sposób pozbywamy się ewentualnej goryczki kaszy). Dodać ponownie świeżą wodę i mleko oraz szczyptę soli. Wszystko gotować na małym ogniu, do czasu aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15 minut.
- W międzyczasie wydrążyć pestki z wanilii i dodać do gorącego mleka z kaszą. Dosłodzić do smaku.
- Zdjąć z ognia i przy pomocy blendera wszystko zmiksować na gładki budyń. Jeśli okaże się za gęsty, można dodać kilka łyżek mleka podczas blendowania.
Budyń można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno podawać z ulubionymi owocami, orzechami lub bakaliami. Sprawdzi się tu też jako dodatek bita śmietana kokosowa bądź zmiksowane świeże owoce.