Prosty dal
z czerwonej soczewicy
Przepis
Nowe smaki
Pamiętam, jak indyjski dal pojawił się po raz pierwszy w moim rodzinnym domu na początku lat 90. Tata, skłonny do eksperymentowania w kuchni, wyhaczył przepis w jakiejś gazecie. Cóż to była za alternatywa dla kotletów mielonych i zasmażanych buraczków serwowanych podczas obiadów rodzinnych. Aromatyczna, rozgrzewająca potrawa ni-to-zupa-ni-to-gulasz z dodatkami tak innymi od tych serwowanych na codzień. Była w tym magia. Tym bardziej miłym zaskoczeniem było odkrycie po kilku latach, że tak naprawdę na tę magię składa się tak niewiele składników, a czas który musimy spędzić w kuchni przygotowując go to zaledwie kilka minut (chyba, że ktoś lubi obserwować garnek na kuchence), sprawiło że dal urósł w moich oczach do rangi dania doskonałego.
Oto przepis na prosty dal z czerwonej soczewicy
Jeśli dobrze zaplanować akcję, możemy w kuchni spędzić jedynie pięć minut płucząc soczewicę, krojąc cebulę i szkląc ją w garnku z przyprawami. Potem robota sama się robi podczas gdy my możemy oddać się książce i wdychaniu aromatów rozchodzących się po mieszkaniu 🙂
Składniki
soczewica czerwona
cebula
imbir
czosnek
oliwa
mleko kokosowe
kurkuma, kumin, chili
pieprz czarny lub zielony
sok z cytryny

Przygotowanie
-
-
- Soczewicę płuczemy i zalewamy wodą by lekko się namoczyła.
- W tym czasie rozgrzewamy w garnku oliwę, masło klarowane lub olej kokosowy i kroimy cebulę w kostkę.
- Podsmażamy cebulę na niewielkim ogniu do lekkiego zezłocenia, dodajemy imbir, cynamon, kurkumę i kumin i podsmażamy przez 2-3 minuty.
- Z soczewicy odlewamy wodę, ziarna wrzucamy do garnka z przyprawami i cebulą. Zalewamy wodą, tak by soczewica znajdowała się 2-3 centymetry pod jej powierzchnią. Gotujemy do zmięknięcia soczewicy (około 15 minut).
- Dodajemy mleko kokosowe i zagotowujemy.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli i grubo mielonym pieprzem. Podgotowujemy jeszcze 2 minuty.
- Po nalaniu zupy do misek można doprawić sokiem z cytryny, limonki lub dodać nieco jogurtu greckiego.
-
Serwujemy w miseczkach, które łatwo trzymać w rękach, by przyjemnie grzały nam dłonie podczas jedzenia. Można podawać z chlebkiem naan lub innym jasnym pieczywem.
Kurkuma ma silne działanie przeciwzapalne, które jest wielokrotnie wzmacniane poprzez dodatek czarnego pieprzu. Kurkuma zwiększa swoją biodostępność w towarzystwie tłuszczu, stąd też dodatek mleka kokosowego w tym przepisie.