Prosty dal

z czerwonej soczewicy

Przepis

Nowe smaki

Pamiętam, jak indyjski dal pojawił się po raz pierwszy w moim rodzinnym domu na początku lat 90. Tata, skłonny do eksperymentowania w kuchni, wyhaczył przepis w jakiejś gazecie. Cóż to była za alternatywa dla kotletów mielonych i zasmażanych buraczków serwowanych podczas obiadów rodzinnych. Aromatyczna, rozgrzewająca potrawa ni-to-zupa-ni-to-gulasz z dodatkami tak innymi od tych serwowanych na codzień. Była w tym magia. Tym bardziej miłym zaskoczeniem było odkrycie po kilku latach, że tak naprawdę na tę magię składa się tak niewiele składników, a czas który musimy spędzić w kuchni przygotowując go to zaledwie kilka minut (chyba, że ktoś lubi obserwować garnek na kuchence), sprawiło że dal urósł w moich oczach do rangi dania doskonałego.

Oto przepis na prosty dal z czerwonej soczewicy

średnio drogie
20 minut
4 porcje
łatwe

Jeśli dobrze zaplanować akcję, możemy w kuchni spędzić jedynie pięć minut płucząc soczewicę, krojąc cebulę i szkląc ją w garnku z przyprawami. Potem robota sama się robi podczas gdy my możemy oddać się książce i wdychaniu aromatów rozchodzących się po mieszkaniu 🙂

Składniki

soczewica czerwona
sucha
1 szklanka
cebula
2 sztuki
imbir
świeżo tarty korzeń
2 łyżki
czosnek
2 ząbki
oliwa
lub olej kokosowy
dwie łyżki
mleko kokosowe
tłuste
400 ml
kurkuma, kumin, chili
bądź mieszanka curry lub garam masala
łyżka
pieprz czarny lub zielony
grubo mielony
do smaku
sok z cytryny
lub gęsty jogurt
do podania
czerwona soczewica

Przygotowanie

      1. Soczewicę płuczemy i zalewamy wodą by lekko się namoczyła.
      2. W tym czasie rozgrzewamy w garnku oliwę, masło klarowane lub olej kokosowy i kroimy cebulę w kostkę.
      3. Podsmażamy cebulę na niewielkim ogniu do lekkiego zezłocenia, dodajemy imbir, cynamon, kurkumę i kumin i podsmażamy przez 2-3 minuty.
      4. Z soczewicy odlewamy wodę, ziarna wrzucamy do garnka z przyprawami i cebulą. Zalewamy wodą, tak by soczewica znajdowała się 2-3 centymetry pod jej powierzchnią. Gotujemy do zmięknięcia soczewicy (około 15 minut).
      5. Dodajemy mleko kokosowe i zagotowujemy.
      6. Doprawiamy do smaku solą,  pieprzem, chilli i grubo mielonym pieprzem. Podgotowujemy jeszcze 2 minuty.
      7. Po nalaniu zupy do misek można doprawić sokiem z cytryny, limonki lub dodać nieco jogurtu greckiego.

Serwujemy w miseczkach, które łatwo trzymać w rękach, by przyjemnie grzały nam dłonie podczas jedzenia. Można podawać z chlebkiem naan lub innym jasnym pieczywem.

Kurkuma ma silne działanie przeciwzapalne, które jest wielokrotnie wzmacniane poprzez dodatek czarnego pieprzu. Kurkuma zwiększa swoją biodostępność w towarzystwie tłuszczu, stąd też dodatek mleka kokosowego w tym przepisie.

Smacznego!