Placki z kalafiora

Przepis

Placki ziemniaczane – smak dzieciństwa

Jako dziecko mieszkałam nad plackarnią. Placki ziemniaczane były naszym obiadem awaryjnym: gdy w lodówce pustki, tata schodził na dół i wracał z odpowiednią ilością ciepłych chrupiących placków i kubkiem śmietany lub butelką kefiru.

Gdy się przeprowadziliśmy i nie można było już zejść w kapciach po placki na obiad zaczęliśmy je sami przygotowywać. Przez sokowirówkę przepuszczało się ziemniaki, cebulę i ogryzki innych warzyw znalezionych w lodówce (najczęściej był to seler, marchew, kalafior) i mieszało sok z wytłoczynami. Do tego mąka, jaja i przenosiliśmy się wspomnieniami PRL-owskiej jadłodajni na wrocławskim Nadodrzu.

Dziś wciąż do placków ziemniaczanych dodaję oprócz cebuli różne inne warzywa akurat zalegające w domu. Czasem jednak ziemniaków brak, ale inne warzywa się znajdą i nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić lżejszą wersję placków

Placki z kalafiora

tanie
5 + 15 minut
2 porcje
łatwe

Placki z kalafiora mają ułamek węglowodanów tradycyjnych placków ziemniaczanych. Stanowią więc uczciwy zamiennik dla ludzi na diecie niskowęglowodanowej czy nawet ketogenicznej.

Składniki

kalafior
surowy
450 g
cebula
100 gr
jaja
2 sztuki
mąka z ciecierzycy lub łubinu
opcjonalnie - placki będą bardziej zwarte
dwie łyżki
sól, pieprz, chili
do smaku
czosnek
opcjonalnie
1 ząbek
smalec/masło klarowane
do smażenia
kalafior-galeria

Przygotowanie

      1. Warzywa myjemy i obieramy.
      2. Wrzucamy razem z jajkami do urządzenia wysokoobrotowego, blendera bądź malaksera i mielimy na lekko grudkowatą masę.
      3. Dodajemy mąkę i miksujemy do momentu połączenia składników.
      4. Doprawiamy do smaku solą,  pieprzem, ewentualnie przeciśniętym przez praskę czosnkiem i krótko mieszamy.
      5. Smażymy na rozgrzanym smalcu, maśle klarowanym lub innym stałym tłuszczu.

Podajemy ze śmietaną, kefirem, jogurtem lub tzatzikami.

Dobrze też smakują z ajwarem, łososiem albo z gulaszem po węgiersku.

Gdy nie masz w domu blendera czy malaksera, możesz kalafiora i cebulę zetrzeć na tarce, a potem wymieszać je z resztą składników.

Placki możesz smażyć, prażyć na suchej patelni lub upiec w piekarniku. W celu tego ostatniego wykładaj na matę do pieczenia po jednej łyżce i rozsmarowuj na pożądaną grubość. Piecz najpierw z jednej potem z drugiej strony do zarumienienia.

Smacznego!