Pesto pietruszkowe
Przepis
Wiosenna (nie)świeżość
Wiosna w tym roku nie rozpieszcza. Szaro, zimno i… ponuro.
Jedzenie smutne i bez wyrazu o tej porze roku. Z lokalnych warzyw pozostały marchewki, pietruszki, kapusta i ziemniaki. Jednyną rzeczą mogącą ocalić nas od nudy i monotonii są przyprawy, które nadadzą podkręcą smak i wygląd potraw.
Zapraszam na swojskie pesto pietruszkowe
Pesto pachnie obłędnie już podczas przygotowywania – mielenie ciepłych pestek słonecznika z czosnkiem i świeżą pietruszką wypełnia dom apetycznym aromatem. Ciężko się powstrzymać, żeby nie otworzyć miksera i nie zjeść od razu 🙂
Składniki
natka pietruszki
słonecznik łuskany
tarty parmezan
czosnek
oliwa
sól, pieprz, chili
cytryna

Przygotowanie
-
-
- Słonecznik płuczemy (wersja szybsza), bądź namaczamy do lekkiego skiełkowania (wersja dla wrażliwych brzuchów). Odsączamy porządnie na sitku z wody i prażymy na patelni aż zacznie się złocić i ładnie pachnieć.
- Przesypujemy słonecznik do urządzenia wysokoobrotowego, blendera bądź malaksera. Dodajemy obrany czosnek i mielimy do uzyskania konsystencji piasku. Dodajemy sok z cytryny, pietruszkę, oliwę i miksujemy.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli i parmezanem lub płatkami drożdżowymi i krótko mieszamy.
-
Pesto możemy przechowywać w słoiku w lodówce do 5 dni.
Natka pietruszki to bogactwo żelaza i wspamagającej jego wchłanianie witaminy C, oliwa to niezbędne kwasy tłuszczowe z grupy omega-9, pestki słonecznika są jednym z lepszych źródeł silnego przeciwutleniacza, czyli witaminy witaminy E, czosnek natomiast jest naturalnym antybiotykiem. Dodatek płatków drożdżowych wzbogaci sos o witaminę B12, której tak bardzo brakuje weganom. Dla tych, którzy wybiorą jako dodatek parmezan zamiast płatków drożdżowych też mam dobrą wiadomość: to jeden z serów najbogatszych w wapń!