Najlepszy krem czekoladowy

Przepis

„Mamo! To jedna z najlepszych rzeczy, jakie w życiu jadłem!”

Takim oto komplementem uraczył mnie sześcioletni syn. Ja też uważam, że to najlepszy krem czekoladowy. Świetnie nada się do przełożenia lub wypełnienia tortu, zamrożenia i zjedzenia go w formie lodów, maczania w nim owoców, lub po prostu wyjedzenia go łyżeczką. Dużą zaletą kremu jest też to, że wykonamy go w jakieś 45 sekund (pod warunkiem w miarę schłodzonego mleka kokosowego).

Pochwała prostoty: najlepszy krem czekoladowy!

średnio drogie
1 minuta
(ewentualnie poprzedzona chłodzeniem mleka)
4 porcje
łatwe

Pamiętaj, że do ubijania wybieramy pełnotłuste mleko kokosowe o jak najwyższej zawartości kokosa (powyżej 80%). Mleka light nie ubiją się.

Składniki

Mleko kokosowe
tłusta wierzchnia część
puszka 400 ml
Słodzidło
ksylitol, stevia, melasa
do smaku (u mnie czubata łyżka)
kakao gorzkie
1 łyżka
wanilia
lub ekstrakt waniliowy
ćwierć łyżeczki
sól
spora szczypta
krem czekoladowy

Przygotowanie

1. Gęstą część mleka kokosowego przekładamy do blendera, bądź jeśli go nie mamy, do wysokiego naczynia w którym będziemy miksować ręcznym blenerem „żyrafą”.

2. Dosypujemy kakao, słodzik, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli.

3. Miksujemy do połączenia składników.

Krem może służyć do dekoracji tortów, lodów, galaretek i innych deserów. Sprawdzi się też do przekładania kruchych ciastek, wafli tortowych.  Wyśmienicie smakuje też samodzielnie, ewentualnie posypany bakaliami.

Tłuste mleko kokosowe łatwo tężeje w temperaturze poniżej 20 stopni. W zimie będzie miało dobrą konsystencję zdjęte z parapetu bądź wyciągnięte ze spiżarni. W lecie lepiej schować je do lodówki na kilkadziesiąt minut przed planowanym użyciem.

Na zdrowie!