Najlepszy krem czekoladowy
Przepis
„Mamo! To jedna z najlepszych rzeczy, jakie w życiu jadłem!”
Takim oto komplementem uraczył mnie sześcioletni syn. Ja też uważam, że to najlepszy krem czekoladowy. Świetnie nada się do przełożenia lub wypełnienia tortu, zamrożenia i zjedzenia go w formie lodów, maczania w nim owoców, lub po prostu wyjedzenia go łyżeczką. Dużą zaletą kremu jest też to, że wykonamy go w jakieś 45 sekund (pod warunkiem w miarę schłodzonego mleka kokosowego).
Pochwała prostoty: najlepszy krem czekoladowy!
Pamiętaj, że do ubijania wybieramy pełnotłuste mleko kokosowe o jak najwyższej zawartości kokosa (powyżej 80%). Mleka light nie ubiją się.
Składniki
Mleko kokosowe
Słodzidło
kakao gorzkie
wanilia
sól

Przygotowanie
1. Gęstą część mleka kokosowego przekładamy do blendera, bądź jeśli go nie mamy, do wysokiego naczynia w którym będziemy miksować ręcznym blenerem „żyrafą”.
2. Dosypujemy kakao, słodzik, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli.
3. Miksujemy do połączenia składników.
Krem może służyć do dekoracji tortów, lodów, galaretek i innych deserów. Sprawdzi się też do przekładania kruchych ciastek, wafli tortowych. Wyśmienicie smakuje też samodzielnie, ewentualnie posypany bakaliami.
Tłuste mleko kokosowe łatwo tężeje w temperaturze poniżej 20 stopni. W zimie będzie miało dobrą konsystencję zdjęte z parapetu bądź wyciągnięte ze spiżarni. W lecie lepiej schować je do lodówki na kilkadziesiąt minut przed planowanym użyciem.