Masło słonecznikowe

Przepis

Zamiast masła orzechowego

Dziś przedstawiam alternatywną wersję popularnego smarowidła dla tych, którzy mają uczulenie na orzechy (a są one jednym z najczęstszych alergenów). Słonecznik jest dużo bezpieczniejszą opcją. Poza tym jest tani, nawet za ten ekologiczny nie zapłacimy fortuny. To dlatego, że słonecznik jest dla rośliną rosnącą w Polsce, w odróżnieniu od orzeszków ziemnych sprowadzanych z cieplejszych krajów.

Masło słonecznikowe

niedrogie
15 minut
10 porcji
łatwe

Masło słonecznikowe przygotowuję w dwóch wersjach: słodkiej i wytrawnej. Do słodkiej dodaję cynamon lub wanilię i trochę miodu lub melasy. Do wytrawnej odrobinę chili lub lub czosnku i grubomielonego pieprzu.

Składniki

Słonecznik
podprażony
szklanka
Sól
dwie szczypty
Przyprawy
słodkie lub wytrawne
do smaku
maslo slonecznikowe przepis

Przygotowanie

      1. Pestki słonecznika płuczemy i prażymy na patelni do zezłocenia.
      2. Przekładamy do blendera kielichowego bądź urządzenia wysokobrotowego i miksujemy do porządanej konsystencji (może się okazać konieczne zeskrobywanie pasty słonecznikowej ze ścianek miksera co jakiś czas w stronę noża, by przyspieszyć proces mielenia). Im dłużej będziemy mielić, tym gładsze będzie nasze masło.
      3. Dodajemy przyprawy i miksujemy do połączenia składników.
      4. Przekładamy czystego słoika. Masło możemy trzymać w lodówce (do miesiąca) lub temperaturze pokowej (ponad tydzień).

Słonecznik jest jednym z najlepszych źródeł witaminy E (mającą bardzo dobry wpływ na skórę i jakość plemników (sic!)). Poza tym jest skarbnicą fitosteroli pomagających utrzymać prawidłową gospodarkę cholesterolową.

Na zdrowie!