Masło słonecznikowe
Przepis
Zamiast masła orzechowego
Dziś przedstawiam alternatywną wersję popularnego smarowidła dla tych, którzy mają uczulenie na orzechy (a są one jednym z najczęstszych alergenów). Słonecznik jest dużo bezpieczniejszą opcją. Poza tym jest tani, nawet za ten ekologiczny nie zapłacimy fortuny. To dlatego, że słonecznik jest dla rośliną rosnącą w Polsce, w odróżnieniu od orzeszków ziemnych sprowadzanych z cieplejszych krajów.
Masło słonecznikowe
Masło słonecznikowe przygotowuję w dwóch wersjach: słodkiej i wytrawnej. Do słodkiej dodaję cynamon lub wanilię i trochę miodu lub melasy. Do wytrawnej odrobinę chili lub lub czosnku i grubomielonego pieprzu.
Składniki
Słonecznik
Sól
Przyprawy

Przygotowanie
-
-
- Pestki słonecznika płuczemy i prażymy na patelni do zezłocenia.
- Przekładamy do blendera kielichowego bądź urządzenia wysokobrotowego i miksujemy do porządanej konsystencji (może się okazać konieczne zeskrobywanie pasty słonecznikowej ze ścianek miksera co jakiś czas w stronę noża, by przyspieszyć proces mielenia). Im dłużej będziemy mielić, tym gładsze będzie nasze masło.
- Dodajemy przyprawy i miksujemy do połączenia składników.
- Przekładamy czystego słoika. Masło możemy trzymać w lodówce (do miesiąca) lub temperaturze pokowej (ponad tydzień).
-
Słonecznik jest jednym z najlepszych źródeł witaminy E (mającą bardzo dobry wpływ na skórę i jakość plemników (sic!)). Poza tym jest skarbnicą fitosteroli pomagających utrzymać prawidłową gospodarkę cholesterolową.