Lody z blendera

Przepis

Lody to wyjątkowy deser.

Wymusza jedzenie z odpowiednią prędkością. Nie za szybko, by zęby nie bolały i by kubki smakowe nie zamarzły przestając odpowiadać na bodźce smakowe, i nie za wolno, by nie musieć ich pić przez słomkę. Mają coś wspólnego z zupami – można do nich wrzucić cokolwiek, a po zamrożniu możemy to nazywać lodami (komu lody wątróbkowe?).

Choć lody rzemieślnicze cieszą się nadal popularnością, rynek wydaje się wysycać. Pamiętam jeszcze parę lat temu lody o smaku słonego karmelu, bezów z cytryną czy popularnych batoników zaskakiwały, dziś stały się standardem.

W domu można przygotować równie pyszny deser z naturalnych składników. Co więcej możemy puścić wodze fantazji jeśli chodzi o dobór składników. Gdy brakuje natchnienia, spłynie ono chociażby z internetu, który roi się od przepisów, również mniej standardowych (takich jak wasabi z ogórkiem i kokosem). Wystarczy maszyna do lodów.  Napowietrza lody, przez co są lekkie, delikatne i puszyste. W takiej właśnie przygotowuję lody z aquafabą. Maszyna jednak zajmuje trochę miejsca w zamrażalniku. Zamrażanie w foremkach niestety powoduje krystalizowanie lodów przez co mają nieprzyjemną strukturę i są twarde.

Nawet jeśli nie macie maszyny to nie wszystko stracone. Jest jeszcze jeden sposób na kremowe lody: zmielenie małych zamrożonych części owoców lub masy lodowej w blenderze albo urządzeniu wysokoobrotowym.

Zapraszam na lody z blendera

średnio drogie
5 minut
(+ mrożenie)
4 porcje
łatwe

Najprostsze lody do wykoanania to chyba bananowe. Potrzebny jest jeden składnik: mocno dojrzałe banany. Kroimy je na plasterki (tym cieńsze im mniejszą moc ma nasz blender), mrozimy. Zamrożone przekładamy do blendera i miksujemy. By ułatwić blenderowi zadanie można dodać nieco płynu (np. płynnego mleka kokosowego)

Składniki

Owoce sezonowe
pół kilo
Mleko
zwierzęce lub roślinne
pół szklanki
Słodzidło
ksylitol, stevia, daktyle, melasa
do smaku
Mrożone maliny

Przygotowanie

1. Do blendera wlewamy mleko, jogurt, kefir bądź sok.

2. Mrożone owoce (kupne lub zamrożone w domu) dorzucamy partiami wciąż mieląc.

3. Jeśli lody są za mało słodkie dodajemy odrobinę słodzidła.

4. Jeśli lody nie chcą się zmielić (są zbyt gęste) dodajemy więcej płynu, jeśli są zbyt rzadkie dodajmy zamrożonych owoców lub chowamy masę na pół godziny do zamrażarki.

5. Przed podaniem możemy lody wymieszać z dodatkami bądź je udekorować (np. daktylami, miętą, czekoladą, świeżymi owocami).

Na zdrowie!

Właściwie każde lody można wykonać przy pomocy blendera. Po przyrządzeniu masy według przepisu przelejcie ją do pojemników do mrożenia lodu. Gdy zamarzną przełóżcie do blendera i po 5-10 minutach (gdy zmiękną nieco) zblendujcie na gładką masę.