Kulki mocy
Przepis
Świat oszalał.
Oszalał na punkcie kulek mocy. Jeszcze parę lat temu, gdy je przygotowywałam, kosztujący pytali z czego to się robi, co jest w środku, czy sama wymyśliłam przepis. Dziś nikogo nie zaskakuje sama forma. Najwyżej dopytują o konkretne połączenia smakowe. Cóż się dziwić: kulki mocy przeszły do mainstreamu pod etykietą zdrowych słodyczy. Batony z suszonych owoców i pestek można kupić w każdym supermarkecie.
Co stanowi o ich sukcesie? Myślę, że jest kilka powodów:
- Mnogość możliwości łączenia produktów: możemy mieszać smaki jak tylko mamy ochotę. Batony mocy prezentowane są nam pod kuszącymi nazwami chrupiący orzech, kuszący kokos, aromatyczna szarlotka.
- Można nie tylko łączyć różne smaki ale też obtaczać w dodatkach oraz nadawać różne kształty (kulki, batony, wycinać kształty małymi foremkami do ciasteczek, czy nawet przygotować z nich spód wegańskiego ciasta bez pieczenia.
- Skład: owoce, pestki, przyprawy. Nie ma oleju palmowego, cukru, hydrolizatów białek. Nie ma się do czego przyczepić, na pierwszy rzut oka.
- Prostota wykonania. Potrzebny jest tylko mocny blender lub malakser. Przy odrobinie samozaparcia wystarczy nawet młynek do kawy.
- Przyjemnie kleją się do zębów niczym toffi, a dodatek tłuszczu do suszonych owoców miło łagodzi ostrą słodycz suszonych owoców.
Oto uniwersalny przepis na kulki mocy
Składniki
suszone daktyle
słonecznik łuskany lub inne pestki
inne suszone owoce
opcjonalnie
przyprawy i dodatki
np. kakao, cynamon, kokos, sezam
sól

Przygotowanie
-
- 1. Wypłukane pestki takie jak orzechy czy słonecznik prażymy na patelni do zezłocenia.
- 2. Mielimy pestki razem z daktylami (z dodatkiem innych owoców, jeśli mamy chęć, choć je proponuję dodać nieco później, by ich większe fragmenty były wyczuwalne i stanowiły o charakterze kulek) i szczyptą soli (oraz ewentualnie przyprawami takimi jak kardamon, kakao czy cynamon) w urządzeniu wysokoobrotowym lub blenderze. Im dłużej mielimy tym gładsza będzie konsystencja. Krótkie mielenie spowoduje, że części owoców i pestek będą wyczuwalne.
- 3. Jeśli mamy ochotę dodajemy do masy ekspandowane grykę lub amarantus, czy płatki owsiane i ponownie krótko mielimy bądź zagniatamy (wtedy mamy pewność, że nasze ziarenka pozostaną ziarenkami).
- 4. Z masy formujemy kulki (możemy do środka włożyć jakiś orzech np. laskowy czy migdał) i obtaczamy je w kakao, wiórkach kokosowych, cynamonie bądź sezamie.
Kulki możemy przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do tygodnia.
Sprawdzone połączenia smakowe godne wypróbowania:
- słonecznik, migdały, morele i rodzynki (można też zaszaleć i dodać konfitury różanej)
- orzeszki ziemne, kakao, daktyle
- słonecznik, cynamon, rodzynki, suszone jabłko i płatki owsiane
- kokos, migdały i daktyle