Kulki mocy

Przepis

Świat oszalał.

Oszalał na punkcie kulek mocy. Jeszcze parę lat temu, gdy je przygotowywałam, kosztujący pytali z czego to się robi, co jest w środku, czy sama wymyśliłam przepis. Dziś nikogo nie zaskakuje sama forma. Najwyżej dopytują o konkretne połączenia smakowe. Cóż się dziwić: kulki mocy przeszły do mainstreamu pod etykietą zdrowych słodyczy. Batony z suszonych owoców i pestek można kupić w każdym supermarkecie.

Co stanowi o ich sukcesie? Myślę, że jest kilka powodów:

  1. Mnogość możliwości łączenia produktów: możemy mieszać smaki jak tylko mamy ochotę. Batony mocy prezentowane są nam pod kuszącymi nazwami chrupiący orzech, kuszący kokos, aromatyczna szarlotka.
  2. Można nie tylko łączyć różne smaki ale też obtaczać w dodatkach oraz nadawać różne kształty (kulki, batony, wycinać kształty małymi foremkami do ciasteczek, czy nawet przygotować z nich spód wegańskiego ciasta bez pieczenia.
  3. Skład: owoce, pestki, przyprawy. Nie ma oleju palmowego, cukru, hydrolizatów białek. Nie ma się do czego przyczepić, na pierwszy rzut oka.
  4. Prostota wykonania. Potrzebny jest tylko mocny blender lub malakser. Przy odrobinie samozaparcia wystarczy nawet młynek do kawy.
  5. Przyjemnie kleją się do zębów niczym toffi, a dodatek tłuszczu do suszonych owoców miło łagodzi ostrą słodycz suszonych owoców.

Oto uniwersalny przepis na kulki mocy

średnio drogie
15 minut + formowanie kulek
10 porcji
łatwe

Składniki

suszone daktyle
szklanka
słonecznik łuskany lub inne pestki
pół szklanki
inne suszone owoce
opcjonalnie
pół szklanki
przyprawy i dodatki
np. kakao, cynamon, kokos, sezam
do dodania do masy lub obtoczenia kulek
sól
szczypta
daktyle

Przygotowanie

    1. 1. Wypłukane pestki takie jak orzechy czy słonecznik prażymy na patelni do zezłocenia.
    2. 2. Mielimy pestki razem z daktylami (z dodatkiem innych owoców, jeśli mamy chęć, choć je proponuję dodać nieco później, by ich większe fragmenty były wyczuwalne i stanowiły o charakterze kulek) i szczyptą soli (oraz ewentualnie przyprawami takimi jak kardamon, kakao czy cynamon) w urządzeniu wysokoobrotowym lub blenderze. Im dłużej mielimy tym gładsza będzie konsystencja. Krótkie mielenie spowoduje, że części owoców i pestek będą wyczuwalne.
    3. 3. Jeśli mamy ochotę dodajemy do masy  ekspandowane grykę lub amarantus, czy płatki owsiane i ponownie krótko mielimy bądź zagniatamy (wtedy mamy pewność, że nasze ziarenka pozostaną ziarenkami).
    4. 4. Z masy formujemy kulki (możemy do środka włożyć jakiś orzech np. laskowy czy migdał) i obtaczamy je w kakao, wiórkach kokosowych, cynamonie bądź sezamie.

Kulki możemy przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do tygodnia.

Sprawdzone połączenia smakowe godne wypróbowania:

  • słonecznik, migdały, morele i rodzynki (można też zaszaleć i dodać konfitury różanej)
  • orzeszki ziemne, kakao, daktyle
  • słonecznik, cynamon, rodzynki, suszone jabłko i płatki owsiane
  • kokos, migdały i daktyle

Smacznego!