Domowe mleko kokosowe

Przepis

Najlepsze mleko roślinne

Gdy okazało się, że moje dzieci mają uczulenie na mleko zaczęłam szukać zastępnika. Takiego, który byłby smaczny, z dobrym składem a do tego nie kosztował fortuny. W sklepie ciężko było znaleźć napój będący zamiennikiem mleka, który nie miałby w składzie cukru, zagęstników, a miałby akceptowalny smak. Coś uniwersalnego, co nie zważy się w kawie, z czego można zrobić lody, czy dodać do koktajlu.

Wtedy zaczęłam poszukiwać przepisów na domowe mleka roślinne. Przemieliłam kilogramy pestek, zbóż, strączków i orzechów.  Piłam gęste mleko ryżowe i jaglane. Nijakie mleko słonecznikowe. Mleko sojowe o smaku tofu. Okazało się, że większość smaku mlek roślinnych, które kupujemy w sklepach pochodzi z jego dodatków: cukru, aromatów, emulgatorów. Po wielu próbach i testach, po przemieleniu kilogramów pestek, zbóż i orzechów wiem jedno: najlepszy stosunek włożonej pracy do efektu jest w przypadku mleka kokosowego.

Do jego przyrządzenia właściwie wystarczą dobrej jakości wiórki kokosowe i gorąca woda.

Do roboty – robimy mleko kokosowe!

tanie
15 minut

(5 minut pracy)

0,7 litra mleka

łatwe

Poniżej przedstawiam przepis podstawowy, który można modyfikować: dodać odrobinę gorzkiego kakao, by otrzymać mleko czekoladowe; ekstraktu waniliowego, by uzyskać mleko waniliowe; erytrolu czy stewii dla w celu delikatnego osłodzenia bez dodatkowych kalorii. Zachęcam do eksperymentów!

Składniki

Wiórki kokosowe
1 szklanka
Wrzątek
2 szklanki
600 ml
sól
opcjonalnie
szczypta
mleko kokosowe

Przygotowanie

1. Wiórki kokosowe wsypujemy do blendera.

2. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na jakieś 10 minut, by wiórki napęczniały.

3.Mielmy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach, przez minutę.

4. Przecedzamy przez szmatkę, pieluchę tetrową czy czystą skarpetkę do pojemnika w którym będziemy przechowywać mleko.

5. Po schłodzeniu wstawiamy do lodówki, gdzie możemy je przechowywać 2-3 dni.

Na zdrowie!