Domowe mleko kokosowe
Przepis
Najlepsze mleko roślinne
Gdy okazało się, że moje dzieci mają uczulenie na mleko zaczęłam szukać zastępnika. Takiego, który byłby smaczny, z dobrym składem a do tego nie kosztował fortuny. W sklepie ciężko było znaleźć napój będący zamiennikiem mleka, który nie miałby w składzie cukru, zagęstników, a miałby akceptowalny smak. Coś uniwersalnego, co nie zważy się w kawie, z czego można zrobić lody, czy dodać do koktajlu.
Wtedy zaczęłam poszukiwać przepisów na domowe mleka roślinne. Przemieliłam kilogramy pestek, zbóż, strączków i orzechów. Piłam gęste mleko ryżowe i jaglane. Nijakie mleko słonecznikowe. Mleko sojowe o smaku tofu. Okazało się, że większość smaku mlek roślinnych, które kupujemy w sklepach pochodzi z jego dodatków: cukru, aromatów, emulgatorów. Po wielu próbach i testach, po przemieleniu kilogramów pestek, zbóż i orzechów wiem jedno: najlepszy stosunek włożonej pracy do efektu jest w przypadku mleka kokosowego.
Do jego przyrządzenia właściwie wystarczą dobrej jakości wiórki kokosowe i gorąca woda.
Do roboty – robimy mleko kokosowe!
Poniżej przedstawiam przepis podstawowy, który można modyfikować: dodać odrobinę gorzkiego kakao, by otrzymać mleko czekoladowe; ekstraktu waniliowego, by uzyskać mleko waniliowe; erytrolu czy stewii dla w celu delikatnego osłodzenia bez dodatkowych kalorii. Zachęcam do eksperymentów!
Składniki
Wiórki kokosowe
Wrzątek
sól

Przygotowanie
1. Wiórki kokosowe wsypujemy do blendera.
2. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na jakieś 10 minut, by wiórki napęczniały.
3.Mielmy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach, przez minutę.
4. Przecedzamy przez szmatkę, pieluchę tetrową czy czystą skarpetkę do pojemnika w którym będziemy przechowywać mleko.
5. Po schłodzeniu wstawiamy do lodówki, gdzie możemy je przechowywać 2-3 dni.