Brownie z fasoli

Przepis

Kultowe brownie

Brownie jest deserem, które jak głosi legenda, powstało przez przypadek. Osoba je przyrządzająca zapomniała jakoby dodać do ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Choć pewnie niektórzy nazwali by to ciasto zakalcem, okazało się że zbite, wilgotne, mocno czekoladowa masa zyskała uznanie wśród częstowanych. Szybko zyskała rzesze fanów na całym świecie.

Dziś je się je w różnych odmianach: bezglutenowe, bez cukru , paleo, niskowęglowodanowe, z dodatkiem cukinii, buraków, ze strączków. Jest sernikobrownies, brownies z kajmakiem, malinami, masłem orzechowym, orzechami. Brownie bez pieczenia i lodowe brownie.

Brownie jest moją definicją ciasta idealnego. Musi być ono: mocno czekoladowe, wilgotne, zbite. Dlatego tak dobrze w przepisach na brownie sprawdzają się banany, warzywa, strączki. Nie potrzeba mu sprężystości nadawanej przez mąkę pszenną. Nawet w tradycyjnych przepisach na brownie jest ona ograniczana do minimum.

średnio drogie
45 minut
9 porcji
łatwe

Składniki

Fasola
czarna lub czerwona
2 puszki
Masło
zwierzęce lub orzechowe
1/3 szklanki
Kakao
lub karob
1/2 szklanki
Słodzidło
ksylitol/erytrol, melasa
3/4 szklanki
Zmielone siemie lniane
2 łyżki
Ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
Daktyle
100 gr
Gorzka czekolada
minimum 70% kakao
100 g
gorzka czekolada

Przygotowanie

  1. Fasolę odcedzamy i wraz z pozostałymi składnikami (oprócz czekolady) wrzucamy do miski lub blendera i miksujemy na jednolitą masę.
  2. Dodajemy kostki czekolady i miksujemy przez chwilę.
  3. Przelewamy do formy wyłożonej papierem  lub  indywidualnych foremek i pieczemy w 180°C przez ok. 35 minut.
  4. Można serwować na ciepło (w indywidualnych foremkach) lub po schłodzeniu (łatwiej wtedy będzie kroić).

Na zdrowie!

Przed upieczeniem brownie lubię poukładać na masie solone migdały bądź pistacje. To też dobry moment na dodanie owoców (wiśni, truskawek czy malin).