Baba ghanoush
Przepis
Bakłażan, tahina, cytryna
Baba ghanoush to potrawa, która zadomowiła się na dobre w knajpkach i restauracjach bliskowschodnich i arabskich. Kuzynka hummusu – główną różnicą między tymi potrawami jest zastąpienie skrobiowej cieciorki niskowęglowodanowym bakłażanem.
Bakłażana, podobnie jak w tureckiej sałatce z bakłażana, opala się nad ogniem, by zyskał posmak wędzonki. Można to zrobić nad palnikiem kuchenki gazowej (pamiętacie opalanie cebuli do rosołu przez babcię?), przypalić nieco na patelni grillowej lub pod włączoną na najwyższą moc górną grzałką piekarnika. Jeśli nie macie żadnej z tych możliwości, możecie w ostateczności dodać do pasty nieco wędzonej papryki w proszku.
Baba ghanoush
Baba ghanoush sprawidzi się zarówno jako sałatka oraz pasta do chleba. Wybornie smakuje wybierana wprost z miski warzywami, pitą lub podpłomykiem.
Składniki
bakłażan
tahini
czosnek
cytryna
przyprawy
Oliwa
natka pietruszki

Przygotowanie
-
-
- Bakłażany myjemy, i umieszczamy nad palnikiem gazowym aż skórka się mocno przypali (a nawet zwęgli) z każdej strony. Gdy nie mamy takiej możliwości przekrawamy bakłażana na pół i pieczemy pod górną grzałką piekarnika (bądź grillujemy na patelni). Ważne by bakłażana przypalić.
- Do blendera wciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz, kumin, sok z cytryny oraz tahinę. Gdy nie udało nam się wystarczająco mocno przypalić bakłażana możemy dodać łyżeczkę wędzonej papryki.
- Gdy bakłażan lekko przestygnie wygrzebujemy łyżką miąższ i wrzucamy do blendera. Miksujemy na wysokich obrotach, tak by powstała jadnolita masa.
- Przekładamy masę do salaterki, polewamy oliwą, posypujemy grubomielonym pieprzem, płatkami chilli i dekorujemy natką pietruszki lub listkami kolendry.
-
Jeśli należysz do tych, który uważają, że bakłażan ma gorzkawy posmak, zanim go upieczesz, posól obficie przekrojonego bakłażana i zostaw na 10 minut. Sól wyciągnie gorzki sok z bakłażana.