Tłuszcz tłuszczowi nierówny

Tłuszcz tłuszczowi nierówny

Znienawidzone w latach osiemdziesiątych – jakoby tuczące i powodujące choroby układu krążenia – tłuszcze dziś znów wracają do łask jako niezbędny składnik diety. Dziś jesteśmy bogatsi o wiedzę, której nie mieliśmy w ubiegłym stuleciu.

Tłuszcze rzeczywiście są bogatsze w kalorie niż węglowodany czy białka. 1 gram tłuszczu dostarcza 9 kilokalorii, podczas gdy węglowodany i białka 4 kilokalorie. Jenak tłuszcz jest lżejszy, ma więc ta sama objętość czystych węglowodanów i tłuszczu będzie miała bardziej zbliżoną wartość kaloryczną niż można by się spodziewać.

Czy wiesz, że…

Tłuszcz jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu nerwowego i hormonalnego. Dlatego też tak ważne jest przestrzeganie ilości tłuszczu w diecie u dzieci, młodzieży i kobiet planujących ciążę.

Standardowe wytyczne dietetyczne dla dorosłych to 25-40% energii dziennej z tłuszczu. W przypadku diety 2000 kcal to 500-800 kcal z tłuszczu czyli jakieś 55-80 gramów czystego tłuszczu. U małych dzieci, ze względu na rozwijający się układ nerwowy podaż jest jeszcze wyższa: około 55%.

Tłuszcz tłuszczowi nierówny

Tłuszcz to nie tylko źródło energii

Substancjami tłuszczowymi niezbędymi nam do życia są:

  • Witaminy A, D, E, K
  • Nienasycone Kwasy Tłuszczowe – omega 3,6,9.
  • Cholesterol

NKT oprócz dostarczania energii pełnią funkcje budulcowe: wchodzą w skład błony komórkowej oraz są niezbędne do prawidłowej gospodarki lipidowej.

Pamiętajmy jednak, że kwasy omega 6 mają działanie prozapalne, więc nie powinniśmy przesadzać z ich ilością.

Głównymi źródłami NKT są:

Omega 3

ryby tłuste (wątroba i skóra), tran, orzechy włoskie, siemię lniane, szałwia hiszpańska (chia)

Omega 6

oleje roślinne, większość orzechów, fistaszki, mięso i jaja z komercyjnych hodowli (pasza obfituje w omega 6, więc przenikają one do mięsa i jaj)

Omega 9

awokado, oliwa, smalec (przede wszystkim gęsi)

Raport EURODIET Core z 2000 roku zaleca osobom zdrowym w ramach prewencji chorób dietozależnych konsumpcję kwasów omega-3 w ilości 2,2g. Stosunek kwasów omega-3 do omega-6 powinien wynosić 1:5–1:10, co oznacza że kwasy z grupy omega-3 powinny dostarczać około 1% energii. Jednak są to wskazówki dotyczące prewencji. U pacjentów ze zdiagnozowanymi zaburzeniami układu immunologicznego korzystny wpływ na zmniejszenie stanów zapalnych obserwuje się przy stosunku kwasów omega-3 do omega-6 około 1:1 do 1:3, co oznacza, że około 2,5% dziennego zapotrzebowania energetycznego powinno pochodzić z kwasów omega-3. W przypadku diety 2000 kcal, konsumpcja kwasów omega 3 powinna wynosić więcej niż 2,2 – 5,5 g na dobę (ponad 1,5 – 2,5 łyżek oleju z wątroby dorsza), natomiast podaż kwasów omega 6 nie powinna przekraczać  8,8 g na dobę (co odpowiada 30 g czyli nieco ponad 3 łyżkom oleju słonecznikowego).

O cholesterolu słów kilka

Cholesterol jest produkowany przez organizm (głównie w wątrobie – zbyt niski jego poziom świadczy często o uszkodzeniach tego organu) oraz dostarczany wraz z jedzeniem. Cholesterol obecny jest w KAŻDEJ KOMÓRCE naszego ciała, jest on prekursorem witaminy D3 oraz kwasów żółciowych, jak i hormonów steroidowych (płciowych i nadnerczowych – dlatego tak ważny jest w zapobieganiu i leczeniu zaburzeń hormonalnych i problemów z zajściem w ciążę).
Nasycone kwasy tłuszczowe w które obfituje mięso, nabiał, olej kokosowy i palmowy są również naturalnymi i nieszkodliwymi dla ludzkiego organizmu.

Tłuszcz mleczny zawiera kwas masłowy, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i działa kojąco przy chorobach jelit (maślan sodu jest podawany jako suplement diety przy nieswoistych zapaleniach jelit oraz jelicie wrażliwym).

Dyskusja

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *