Jak sobie poradzić z „Parszywą Dwunastką”

Jak sobie poradzić z „Parszywą Dwunastką”

O pestycydach słów kilka

Ostatnio obiegła internet wiadomość, że sieć Szwedzkich supermarketów wycofała ze sprzedaży 19 ton polskich jabłek ze względu na ośmiokrotnie przekroczone dopuszczone normy zawartości pestycydów. Fakt faktem, Szwecja ma jedne z najniższych limitów w Europie. Nie usprawiedliwia to jednak producenta jabłek by traktować owoce pestycydami jak ciało prysznicem.

Czy wiesz, że…?

Niestety, klient wymaga żeby jabłka które kupuje były idealne. Wiadomo, że nie będą. Ale mogą na takie przynajmniej wyglądać. W tym właśnie pomagają pestycydy: jabłuszka są piękne bez skaz, dziurek, robaczków (czy ktoś, kto nie ma własnego sadu/ogrodu je jeszcze pamięta?). Zdarzają się rolnicy, którzy wiedzą jak opryskać owoce tak, aby nie było w nich śladów chemii. Preparaty stosuje się tuż przed opadami, by deszcz szybko zmył ich pozostałości. Mimo, że wolę jabłka z robakiem (ze względów ideologicznych, w końcu ta chemia do gleby też trafi), to jest to lepsze to rozwiązanie niż opryski na oślep.

Jak sobie poradzić z „Parszywą Dwunastką”

Jak wybierać owoce i warzywa?

W wyborze warzyw i owoców polecam pacjentom by kierowali  się zasadą: jak nie masz ekologicznych warzyw czy owoców, obieraj je ze skórki. Tych, których nie da się obrać lepiej zbyt często nie jeść. A jeśli jeść, to dokładnie umyć. Owoce i warzywa w skórkach wyszorować szczotką lub gąbką. Bezskórkowych oczywiście nie wyszorujemy więc pozostaje nam moczenie ich w różnych roztworach (już od razu chce się je jeść rzadziej, prawda?).

Są następujące możliwości:

  1. Moczenie warzyw i owoców w roztworze soli kamiennej lub morskiej przez 10 minut,
  2. Moczenie najpierw w roztworze octu przez 2-3 minuty (na 1 litr wody dodaj  ok. pół szklanki octu albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego), a potem w roztworze sody oczyszczonej przez kolejne 2-3 minuty (na 1 litr wody dodaj 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej)
    Na którykolwiek sposób się zdecydujemy, oczywiście potem dokładnie jeszcze płuczemy nasze produkty.

Jest też dostępna lista 48 płodów rolnych ułożona od najbardziej do najmniej zanieczyszczonych. Szczyt listy nazywany jest „Parszywą Dwunastką”, dół „Czystą Piętnastką”.

Im wyżej na liście tym istotniejsze jest wybieranie tych produktów z upraw ekologicznych tudzież odpowiednie mycie ich bądź obieranie. Nie należy zapominać, że pozytywne działanie zawartych w warzywach i owocach naturalnych substancji przewyższa negatywne działanie pestycydów.

Smacznego!

Tagi

diety · odżywanie

Dyskusja

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *